BAHAN BAHAN;
2 cwn mentega
1/2 cwn gula halus
3 cwn tepung gandum
1 sdk esen Vanilla
1/2 cwn kastad
2 biji kuning telur
sedikit pewarna kuning
sedikit pewarna hijau (untuk tapuk bunga)
sedikit peanut butterIuntuk isi/inti bunga)
taburan manik halus
CARA MEMBUAT:
1. Pukul mentega dgn gula sampai kembang, kuning telur masukkan esen vanilla,
tpg kastad,tpg gandum,gaul jadikan doh(jika lembut tambahkan sedikit tepung,
2. asingkan sedikit adunan untuk tapuk(warnakan hijau)
3. Adunan tadi tambahkan warna kuning,terap acuan bunga 5/6 kelopak,bentukan bunga tu spt dlm gambar,buat tapuk bunga warna hijau,bakar 12-18 minit,bila dah siap bubuh inti peanut butter /jem nenas/ lain2 ikut suka anda dan hias tabur manik halus.
Minta maaf la ye kalau akak beri komen sikit, sebenarnya resepi biskut seroja yg sebenarnya tdk menggunakan tpg kastad dan tepung gandum dan planta yg tertentu klu tdk rasa aslinya hilang.
ReplyDeletekalau boleh resepi ni berilah step by step. Saya ni budak baru belajar. Kalau ada resepi bunga seroja yg lain bagilah resepinya.
ReplyDeleteMmg x betul resepi seroja ni. Dah banyak diubah suai kan.
ReplyDeleteResepi asal Mak Mertua diturunkan ke Jelebu Dan diajarkan pd yg lain. Sekarang mmg dah x betul ikut resepi yg asli n asal. Dah byk pembaharuan yg dilakukan sehingga hilang rasa asli biskut ni. Sayang sungguh 😥😥😥😥
ReplyDelete