Resepi Cupcake Pelangi



Bahan-bahan :

280 gm Mentega
280 gm Tepung berserbuk penaik
260 gm gm Gula kaster
50 ml Susu sejat
5 biji Telur gred A
1 sudu teh Esen vanila
Sedikit Oren Emulco, Coklat emulco, pewarna merah jambu, hijau.


Method :

1. Pukul mentega dan gula hingga gebu
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dipukul.
3. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
4. Kemudian masukkan susu.
5. Masukkan esen vanila. Pukul hingga rata.
6. Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan merah jambu, hijau, coklat emulco dan oren emulco.
7. Tuang sedikit demi sedikit berselang-seli warna kedalam acuan dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 180 c selama 15-20 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment