Resepi Raisin Scones
Resepi Raisin Scones
Bahan-bahan:-
1) 3 cawan tepung naik sendiri
2) 70g butter ( bekukan dlm freezer 15 minit )
3) 3/4 cawan susu segar
4) 1 biji telur ( pukul dan bahagikan 2 bahagian agak2 je )
5) 1/4 cawan gula
6) 1/3 cawan raisin (kismis)
7) 1 sudu kecil esen vanila
8) Secubit garam
*Raisin boleh diganti dengan cranberry kering kalau nak buat cranberry scones or boleh jugak diletak kedua-duanya sekali.
Cara-cara:
1) Panaskan oven 180°C.
2) Sagat kasar butter. Kalau xde grater, boleh jugak kowang potong kiub kecil2. Sejukkan sekejap dalam peti ais selama 5 minit. Tujuan nak sejukkan balik butter tu untuk menjadikan scones tu testur dia ringan. Selepas 5 minit satukan tepung dan juga butter.
3) Ramas butter dan tepung dengan hujung jari sampai rupanya seperti serbuk roti. Kemudian,masukkan raisin. Gaul2 supaya raisin tu bersalut dengan tepung. Masukkan sebentar ke dalam peti ais.
4) Dalam bekas lain, satukan susu, 1/2 telur, garam, gula dan juga esen vanilla, pukul sebati sampai gula hancur. Keluarkan tepung tadi dan tuang campuran susu ke dalam tepung sedikit demi sedikit, tuang sekadar semua adunan bersatu.
5) Uli sedikit, adunan hendaklah tak terlalu keras/lembut dan doh boleh dibentuk bulat.
6) Canaikan adunan dan tekap dengan acuan yang sesuai. Gelas boleh digunakan.
7) Susun atas tin pembakar. Jarakkan sedikit dan sapu telur di pemukaannya.
8) Bakar selama 20-25minit atau sehingga masak. Scones akan menjadi kuning keemasan bila masak.
No comments:
Post a Comment