RESEPI PAU CENDAWAN


RESEPI PAU CENDAWAN VIRAL

untk inti...
-2 bji bawang holand
-1 tin cendawan butang
-Isi ayam potong kecil
-3 sdu butter utk tumis
-2 cubit lada hitam yg serbuk
-1/2 tin sup cendawan (tin kecil)
-3 keping keju cheesedale
-3 biji kentang parut
-1biji carrot parut jugak
-Satu sudu kecil serbuk ayam tumix

Cara2
-Tumis bawang sampai layu,
-Masukkan ayam tggu separuh masak
-Lepas tu masukkan kentang dan carrot tggu sampai lembut
-Dah lembut masukkan sup cendawan tadi...tggu sampai pekat sikit masukkan keju tadi
-Taburkan lada hitam, serbuk tumix,gula dn sedikit garam....


Untuk bancuhan coklat
-2 sudu serbuk coklat
-2 sudu tepung beras
-Sedikit air untuk bncuh...bncuh macam korang bncuh water colour tu..tk pekat sgt tak cair sgt...

Utk Doh
-300grm tepung pau
-Sedikit garam..(gaulkan 2 bahan ni)
-Setengah paket yis mauripan
-2sudu bsr gula
-2sdu besar susu
-1 sudu besar shortening
-2 sdu besar susu pekat, 2 sudu besar gula kacau dalam setengah gelas air suam
-Lepas tu masukkan serbuk yis..tgu 15 minit atau smpai yis kembang naik buih...
-Dah kembang yis masuk kan dalam tepung uli sekejap then tambah shortening
-Kemudian uli tepung sampai lembut, lepas tu rehat kan doh dalam 20 minit....
-Dah rehat dn kembang tumbuk tumbuk sikit doh dan uli lagi sekejap
-Dah lembut bahagikan doh kepada 10...ambik sikit doh simpan utk buat batang cendawan...
-Doh yg korang bahagikan tadi boleh lar isi dgn inti...dh isi inti sapukan bahagian atas dgn coklat cayor tadi dgn memnggunakan berus...tggu 40 minit baru kukus...
-Kukus dgn api besar selama 10minit ....penutup kukus tu balut dgn kain...
-Kukus batang pau yg telah digentel sekali...dh masak buat lobang belakang pau, pastu celup btang pau dgn coklat cair tadi..baru cocok kan batang cendawan dlam lubang bahagian bawah pau tu...pastu kukus lagi 5 minit..

sumber : mariyana nana
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...