Resepi Biskut Pistachio Biscotti


Bahan-bahan ( Untuk 50 keping )

2 biji telur
3/4 gula kastor
1 biji lemon,ambil parutan kulit sahaja
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
2x80g paket kacang pistachios(cincang kasar)
Cara-cara

Panaskan oven dgn suhu 160c.Alaskan baking tray dgn kertas minyak.Dengan mengguna electric mixer,pukul telur,gula dan parutan lemon hingga kembang.Masukan tepung+baking powder dan kacang pistachios,kacau rata.

Uli perlahan doh tersebut hingga betul betul lembut.Bahagikan doh kpd 2 bahagian.Buat kan doh kepada 1 gulungan(26cmx5cm seperti bentuk sausage).Letakan ke atas tray dan tekan perlahan(bagi flat sikit).Bakar hingga 20 minit dan biarkan sejuk.

Panaskan oven semula dgn suhuu 140c.Jika roll tersebut sudah sejuk,potong nipis seperti kepingan biskut sehingga habis..Akhir sekali bakar semula selama 10 minit,hingga biskut garing.Boleh balik2 kan biskut semasa dibakar bg memastikan biskut betul2 garing.Setelah selesai sejukan biskut sebelum simpan dlm air tight container.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...