Resepi Biskut Finger Strawberry


Resepi Biskut Finger Strawberry

Bahan A:
125g mentega (guna butter yang baunya wangi. Butter yang wangi menghasilkan biskut yang wangi. Ku guna Butter Choice, kadangkadang Butter Lite. Leh gak guna Farm Cow. Buttercup baunya kureng sikit- pada diriku la)
5g shortening (untuk kerangupan)
75g gula kastor
1/2st strawberry emulco
1/8st pewarna merah/pink


Bahan B:
25g serbuk badam/serbuk gajus, disangai/dibakar dahulu (ku guna gajus dan blend sendiri)
150g tepung red rose@tepung biskut (ku guna tepung gandum biasa je. Rasa biskut masih rangup sebab ada penggunaan shortening, tepung ubi kentang dan tepung jagung)
20g tepung ubi kentang
25g susu tepung
25g tepung jagung

Hiasan:
Coklat masakan strawberry pink (atau coklat masak putih + pewarna pink + strawberry emulco) - ku guna coklat masak putih + strawberry emulco, tak letak pewarna sebab taknak merah sangat
Breadcrumb putih (ku guna dessicated coconut yang dibakar/disangai sekejap)

Cara:
Pukul Bahan A hingga berkrim. Masukkan Bahan B, dan uli jadi doh.
Canai dan terap dengan acuan disukai (ku canai setebal 1cm lebih kurang, potong petak-petak guna pizza cutter. Doh sangat lembut, jadi in-between masukkan dalam peti sejuk for easy handling. Tak pun cubit sedikit dan uli-uli jadi bentuk memanjang).
Bakar pada suhu 140C, 30min (ku guna 160C, 20min atau hingga ada sedikit warna keperangan).
Sejukkan biksut dan celup dalam coklat masak yang dicairkan secara double-boiler. Golekkan biskut ke dalam breadcrumb (atau kelapa patuh kering).
N/B:

Bab menyalut ni seeloknya guna coklat yang mudah cair dan mudah kering, contohnya KC Candy. Masa buat biskut ni cuma ada KC Candy dark chocolate, jadi terpaksa guna coklat putih Cocomas yang masih ada dalam stok. Biskut jadi susah sangat nak salut sepenuhnya, tu yang kerja separuh jalan. Huhu..

Sumber: http://resipicitarasawan.blogspot.my/2010/07/strawberry-fingers-cookies.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...